W poniższej poradzie omawiamy kluczowe kwestie, na które warto zwrócić uwagę podczas wyboru posadzki do piekarni, czyli:
Zapraszamy.
Antypoślizgowość
Jednym z ważniejszych zagadnień w doborze posadzki do piekarni jest antypoślizgowość. Posadzka w piekarni ze względu na specyfikę miejsca musi posiadać odpowiednie właściwości antypoślizgowe. Główną przyczyną jest w tym wypadku wykorzystywanie mąki do produkcji pieczywa, która po wysypaniu na posadzce może stanowić poważne zagrożenie dla życia i zdrowia jej użytkowników. Standardowe systemy posadzek do piekarni z użyciem dodatków antypoślizgowych, z reguły posiadają bardzo dobre właściwości antypoślizgowe gdy posadzka jest mokra lub wilgotna. Jednak w przypadku mąki nie są to rozwiązania idealne. Ponadto, standardowa posadzka antypoślizgowa w piekarni jest trudno zmywalna, gdyż stosowane dodatki antypoślizgowe posiadają większą granulacje przez co zabrudzenia, które dostają się pomiędzy granulat (np. mąka), są trudne do usunięcia.
Alternatywą jest system żywicy epoksydowej na posadzkę do piekarni – posadzka paroprzepuszczalna Dominator Dopox 30-12 WB SLN. System cechują dobre właściwości antypoślizgowe przy zachowaniu wysokiej zmywalności. Posadzka do piekarni Dopox 30-12 WB SLN to grubopowłokowy (grubość ok. 1-4mm ), wysoce paro przepuszczalny produkt, tworzący mikroporowate powłoki, które oddychają. Posadzka jest odporna na intensywny ruch wózków widłowych. Jest to istotna kwestia w przypadku doboru posadzki do piekarni, gdzie wypieki regularnie ładowane są do samochodów czy wózków transportowych. Dominator Dopox 30-12 WB SLN tworzy matowe, „stępione” wykończenie, przez co posiada dobre właściwości antypoślizgowe.
Grubopowłokowa żywica na posadzkę do piekarni – Dopox 30-12 WB SLN – najważniejsze właściwości:
- wysoce paroprzepuszczalna, dwuskładnikowa żywica epoksydowa (2K)
- tworzy systemy mikroporowatych powłok, które oddychają i przepuszczają parę wodną
- samorozlewna, aplikowana w grubych warstwach 1-4 mm
- może być stosowana na świeży, wilgotny beton
- bez LZO (LZO: 0 g/l)
- posiada wysoką odporność mechaniczną
- dobre właściwości antypoślizgowe
- odpowiednia do posadzek z intensywnym ruchem wózków widłowych do 24 h/dobę
- zapewnia wyższą odporność na temperaturę, niż systemy bezrozpuszczalnikowe
- oferuje dobre właściwości przeciwpożarowe ze względu na bardzo niskie tworzenie dymu
W sytuacji, gdy nie mamy możliwości stosowania systemów grubopowłokowych, dobrym rozwiązaniem na posadzkę do piekarni będzie cienkowarstwowa posadzka epoksydowa – Hydropox z dodatkiem „stępiającym” Ultra Wear 400. Dodatek Ultra Wear 400 posiada granulację cukru pudru, po dodaniu do farby matowi posadzkę i zwiększa jej odporność mechaniczną. Po aplikacji posadzka pozostaje dość gładka i nadal zmywalna, a dodatek antypoślizogowy prawie niezauważalny. System umożliwia uzyskanie podobnego stopnia antypoślizgu jak w przypadku posadzki do piekarni Dominator Dopox 30-12 WB SLN przy zachowaniu cieńszej powłoki. Żywica na posadzkę do piekarni Hydropox jest produktem wysoce odpornym mechanicznie i chemicznie.
Podłoga, posadzka epoksydowa powłoka Hydropox – najważniejsze właściwości:
- dwuskładnikowa, wodna dyspersja żywic epoksydowych
- bardzo twarda i odporna na ścieranie – odpowiednia dla ruchu samochodów i wózków widłowych
- odporna chemicznie – na oleje, rozpuszczalniki, wybrane kwasy
- podłoga odpowiednia dla przemysłu spożywczego – atest higieniczny PZH i certyfikat Gent
- bezpieczna, praktycznie bezwonna podczas aplikacji – LZO: 0 g/l
- odporna na temperaturę 80°C w suchym środowisku
- łatwa w aplikacji – pędzel, wałek, napęd hydrodynamiczny
- do zastosowania wewnętrznego, zarówno na podłogach, jak i ścianach
- antypoślizgowa podłoga epoksydowa
- dostępna w wersji standardowej (powłoka epoksydowa na beton o wilgotności do 5%) oraz w wersji na świeży, wilgotny beton – Hydropox H (podłoże o wilgotności do 10%)
Odporność mechaniczna
W przypadku obu powyższych produktów wspólną i zarazem równie istotną kwestią co antypoślizgowość jest odporność mechaniczna posadzki na ścieranie.
Posadzki w piekarniach są intensywnie użytkowane mechanicznie – częsty ruch pieszy, ruch wózków przewożących pieczywo do pieca, do miejsc odkładczych, magazynu. W większych piekarniach dodatkowo może występować ruch wózków paletowych oraz wózków widłowych. Odporność mechaniczna jest więc kluczowa.
Zarówno posadzka do piekarni paroprzepuszczalna Dominator Dopox 30-12 WB SLN jak i podłoga epoksydowa Hydropox z dodatkiem antypoślizgowym do farb żywicznych Ultra Wear 400 są przeznaczone m.in. do zastosowań przemysłowych, w których wymagane są wyższe standardy odporności mechanicznej.
Z reguły posadzkę epoksydową Dominator Dopox 30-12 WB SLN polecamy w dużych piekarniach, o większym natężeniu ruchu pieszego oraz ruchu wózków widłowych. Posadzka do piekarni, powłoka Hydropox z dodatkiem antypoślizgowym Ultra Wear 400 to idealne rozwiązanie w przypadku posadzek w piekarniach o sporadycznym ruchu wózków widłowych i paletowych.
Odporność na wysoką temperaturę
Przy doborze posadzki do piekarni, należy zwrócić uwagę na bardzo ważną właściwość jaką jest odporność posadzki na wysokie temperatury.
Większość standardowych systemów posiada graniczną odporność w suchym środowisku wynoszącą 80°C. System posadzki do piekarni Dominator Dopox 30-12 WB SLN posiada odporność na temperaturę do 120°C dzięki czemu uzyskujemy podwyższoną odporność na zabrudzenia.
Atest higieniczny
W niektórych przypadkach istotną kwestią może być również atest higieniczny dla materiału stosowanego na posadzce w piekarni. W takiej sytuacji proponujemy posadzkę Hydropox – produkt posiada atest higieniczny PZH dla miejsc z produkcją żywności (bez bezpośredniego kontaktu z żywnością).
W razie pytań, skontaktuj się z nami.
Zobacz także film: „Samorozlewna matowa posadzka żywiczna – grubopowłokowa, zmywalna, paroprzepuszczalna”
Polecane produkty